10 nasvetov za ureditev vašega vrta

Ste tudi vi med tistimi srečneži, ki imajo pred hišo svoj lastni vrt? To je vsekakor ena najlepših stvari v življenju, da si lastimo delček zemlje, delček narave, ki ga lahko uredimo po svoje. Vendar pa moramo tudi s svojim delčkom zemlje ravnati spoštljivo. Vrtovi nam izboljšajo življenje: izboljšajo kakovost zraka, nas vabijo na sonček ali v senco, zaščitijo nas pred vetrom in dežjem ter nas vizualno pomirjajo s sproščujočimi naravnimi toni zelene in rjave barve.

Kje začeti, ko se lotimo preureditve vrta? Tukaj sem zbrala nekaj predlogov, ki mi osebno ogromno pomagajo pri načrtovanju.

1. Zgodovina arhitekture vrtov in kraja, v katere, se nahaja

Zgodovina krajinskega oblikovanja je preprosta in jasna. Ima dva osnovna toka, formalno osno tradicijo Evrope in zahodne Azije ter stilizirano naravo, ki je simbolika vzhodno-azijske kulture. Stilsko se lahko odločite za stil, ki temelji na zahodnih tradicijah – z ravnimi črtami, pravokotnostjo in simetrijo, ali pa na podlagi vzhodne tradicije nepravilnih oblik, krivin in materialov, kot so voda, skale in gramoz, ki simbolizirajo naravni svet. Ko razumemo načela, lahko samozavestno pravila tudi prekršimo in zmešamo elemente obeh.

2. Bistvo, koncept vrta

V preteklosti so bili razlogi za zasaditev in urejanje vrta trije; vzgajati hrano, ustvariti in začrtati življenjski prostor ter vizualno polepšati svoj košček zemlje. Vprašajte se, kaj vam je najbolj pomembno, da vaš vrt nudi? Zatočišče, svetlobo, svobodo, zelenjavni vrt? S premišljenim načrtovanjem lahko združite okrasne in jedilne rastline in ustvarite pravilno uravnovešeno celoto.

3. Določite meje ureditve

Različni materiali nam ustvarijo različno vizualno prehodnost meja. Izberite svojo najljubšo varianto; mogoče samo nizko živo mejo ali visoko leseno ograjo. Možnosti je nešteto, povežite jo s kontekstom vrta in okolice. Določitev meje nam daje občutek urejenosti, nekaj, na kar se lahko osredotočimo. Začrtanje meje nam daje tudi lažjo podlago za načrtovanje urejene celote.

4. Izkoristite dane prednosti

Vsak košček zemlje ima unikaten nabor lastnosti; sončna območja, sence, nadmorska višina, vetrovne koridorje, obstoječa drevesa, razgibanost terena… Vse lastnosti moramo upoštevati in izkoristiti naravne danosti.

5. Izkoristite razglede

Izkoristite naravne danosti! Odprite poglede proti najlepšemu razgledu na hribe, na bližnji spomenik, na sosedovo čudovito drevo. Naj se vaše oči ob druženju na vrtu spočijejo ob pristnih razgledih. Če boste pravilno izbrali, se jih ne boste naveličali.

6. Povežite vrt s hišo

Ozelenite fasado! Nasadite plezalko pred fasado, da bo rasla po steni. Zasadite male grmičke pred vhod. Povežite bližnje drevo in hišo z visečo mrežo… naj bosta hiša in vrt fizično povezana, narava naj se dotika vašega doma. Naj bo jasno razvidno, da pripadata drug drugemu in sta skupaj neločljiva celota.

7. Izberite pravo razmerje velikosti

Ko načrtujete dimenzije prehodov, velikosti terase, število dreves – glejte širšo sliko. Če imate majhen vrt, naj bo pot, ki vodi skozi, čim ožja, da ne krade prostora zelenici. Če pa imate velik vrt, izkoristite njegovo veličino!

8. Glavni del vrta namestite glede na namen uporabe

Si želite uporabljati teraso kot jedilnico na prostem? Ali želite na samotnem kotičku sedeti in v miru brati knjigo? Glede na vaše želje si izberite glavni namen uporabe, in načrtujte na podlagi vaših želja.

9. Izberite rastline, ki bodo uspevale v vaši mikroklimi

Vsak kotiček na zemlji ima svojo mikroklimo, ki pa daje določene pogoje za rast. Najsrečnejše rastline v vašem vrtu bodo tiste, ki že na splošno rastejo v okolišu. Seveda je lepo kupiti in posaditi neko eksotično rastlino, a vendar bo težko uspevala brez vaše pomoči, saj se na določeno klimo določene rastline žal ne morajo prilagoditi. Izbirajte lokalno.

10. Pogled v prihodnost

Pri zasaditvi drevesa upoštevajte velikost in obliko, ki jo bo doseglo ob dozorenju. Najbolj žalosttna stvar na vrtu je pogled na drevo s podrtimi vejami, ker je postalo preveliko za svojo lokacijo. Drevesu dajte dovolj prostora, da bo zraslo tako visoko in široko, da boste v pogledu nanj uživali vi in vaše prihodnje generacije.